3 april 2020: Bron: IKNL - Integraal kankercentrum Nederland

Minder kankerdiagnoses door coronacrisis

Het aantal nieuwe kankerdiagnoses is de afgelopen weken met ongeveer een kwart gedaald. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie, die het IKNL vandaag naar buiten brengt. De daling is hoogstwaarschijnlijk een gevolg van de covid-19-crisis. De zorgen zijn groot dat dit ernstige gevolgen kan hebben voor de langere termijn. Hoe langer een diagnose uitlbijft hoe langer het duurt voor een tumor wordt aangepakt hoe meer kans op uitzaaiingen enz. Voor bepaalde vormen van kanker kan twee maanden uitstel het verschil betekenen tussen genezen of overlijden. Zo stellen PALGA en IKNL in een open brief.

Hier de brief:

Door de COVID-19 crisis zijn er nu minder kankerdiagnoses: hoe beperken we de impact van latere diagnoses?

De COVID-19 crisis beïnvloedt ook de oncologische zorg. De afgelopen weken zien we een significante daling van het aantal nieuwe kankerdiagnoses (figuur), die waarschijnlijk wordt veroorzaakt door uitgestelde huisartsbezoeken, vertraagde diagnostiek en de opgeschorte bevolkingsonderzoeken.

De daling wordt gezien in de Nederlandse Kankerregistratie op basis van de voorlopige diagnoses in de landelijke pathologiedatabase PALGA. De effecten van de uitgestelde diagnostiek moeten gemonitord worden voor het gehele zorgpad, van preventie tot en met palliatieve zorg, in het perspectief van de huidige discussies rondom prioritering van zorg.

Een oncologisch zorgpad bestaat veelal uit drie fasen. De eerste fase betreft het stellen van een diagnose op basis van klachten of screening. De vragen die gesteld moeten worden zijn: wat is het effect van het uitstellen van screening en diagnostiek op de incidentie, het kankerstadium, de behandeling en de uiteindelijke uitkomst? Vooral bij snel groeiende tumoren kan dit effect groot zijn.>>>>>>>lees verder


Plaats een reactie ...

Reageer op "Minder kankerdiagnoses door corona crisis. IKLN en PALGA zijn bezorgd over de effecten op langere termijn schrijven zij in een brief."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Er stierven in Japan beduidend >> Dr. Sabine Hazan mocht eindelijk >> Booster vaccinaties lijken >> Maurice de Hond geeft commentaar >> Opsluiting van kwetsbare mensen >> mRNA vaccinatie tegen coronavirus >> Vitamine-C infusen met hoge >> Hydroxychloroquine plus azithromycine >> Oversterfte in Nederland en >> Oversterfte in Duitsland is >>