Zie ook in gerelateerde artikelen voor meer artikelen over het coronavirus - Covid-19

22 januari 2021: Zie ook dit artikel: https://kanker-actueel.nl/13-tot-15-procent-van-de-bevolking-23-miljoen-heeft-al-antistoffen-tegen-het-coronavirus-aangemaakt-en-hebben-al-langdurende-immuniteit-minimaal-8-maanden-opgebouwd-blijkt-uit-onderzoek-van-bloedbank-sanquin-onder-duizenden-bloeddonoren.html

2 juli 2020: Bron; Nieuwsuur en BioRxiv

Meer mensen lijken bestand tegen coronavirus dan tot nu toe gedacht, zo schrijft de NOS op hun website n.a.v. de uitzending van Nieuwsuur vanavond 2 juli 2020.

"Om een beeld te krijgen van welk deel van de Nederlandse bevolking besmet is geweest met het coronavirus, zijn alle ogen tot nu toe gericht op de antistoffentest. Maar volgens verschillende wetenschappers geven de resultaten van de testen, zoals die van bloedbank Sanquin, waarschijnlijk een onderschatting: meer mensen lijken bestand tegen het virus dan tot nu toe werd gedacht.

Recente studies laten zien dat het afweersysteem van een deel van de mensen het virus waarschijnlijk zonder, of met een minimale hoeveelheid antistoffen, uitschakelt. Daarnaast zijn er mensen met immuniteit - opgewekt door verkoudheids-coronavirussen - die ook lijkt te werken tegen het coronavirus."

Asymptomatisch

Het immuunsysteem bestaat uit verschillende linies. Belanden er coronavirussen in de luchtwegen, dan komen witte bloedcellen van de aangeboren afweer in actie, vertelt Mihai Netea, hoogleraar experimentele interne geneeskunde in het Raboudumc in Nijmegen.

...........Nog een citaat uit het artikel: 

"Weet het aangeboren afweersysteem het virus niet te beteugelen, dan krijgt het hulp van specifiek tegen het virus gerichte antistoffen en T-cellen. De antistoffen voorkomen dat virusdeeltjes lichaamscellen kunnen infecteren en markeren ze om opgeruimd te worden. Raken er toch lichaamscellen besmet, dan worden die vernietigd door de T-cellen.

Na de infectie blijft een deel van de antistoffen en T-cellen nog een tijdje in het bloed circuleren om het virus, wanneer het weer binnendringt, razendsnel uit te schakelen. Dit heet immuniteit.

Met name die T-cellen zijn in de berichtgeving over het coronavirus tot nu toe onderbelicht gebleven, zegt Rory de Vries, viroloog in het Erasmus MC in Rotterdam. "Terwijl ze wel degelijk kunnen helpen." Studies van onder meer het Erasmus MC hebben laten zien dat de T-cellen een belangrijke rol spelen bij de afweerreactie tegen het coronavirus." (zie ook dit artikel: https://kanker-actueel.nl/genen-en-t-cellen-spelen-ook-een-rol-in-wie-ernstig-ziek-wordt-van-covid-19-en-wie-minder-ziek-blijkt-uit-verschillende-nieuwe-studies.html)

En vooral deze zinnen zijn wel heel hoopgevend:

Eind juni publiceerden Zweedse onderzoekers een (nog niet door collega's beoordeeld) artikel waarin ze aantonen dat dertig procent van door hen onderzochte bloeddonoren T-cellen had specifiek voor SARS-CoV-2.

De groepsimmuniteit van 60 procent die nodig is om verdere verspreiding van het virus te stoppen, is dus wellicht dichterbij dan gedacht.

Hier de originele studie uit Zweden: Robust T cell immunity in convalescent individuals with asymptomatic or mild COVID-19 welke als PDF gratis is in te zien.

Het abstract van die studie:

Robust T cell immunity in convalescent individuals with asymptomatic or mild COVID-19

Takuya Sekine, André Perez-Potti, Olga Rivera-Ballesteros, Kristoffer Strålin, Jean-Baptiste Gorin, Annika Olsson, Sian Llewellyn-Lacey, Habiba Kamal, Gordana Bogdanovic, Sandra Muschiol, David J. Wullimann, Tobias Kammann, Johanna Emgård, Tiphaine Parrot, Elin Folkesson, Olav Rooyackers, Lars I. Eriksson, Anders Sönnerborg, Tobias Allander, Jan Albert, Morten Nielsen, Jonas Klingström, Sara Gredmark-Russ, Niklas K. Björkström, Johan K. Sandberg, David A. Price, Hans-Gustaf Ljunggren, Soo Aleman, Marcus Buggert, Karolinska COVID-19 Study Group

Plaats een reactie ...

Reageer op "Veel meer mensen lijken beschermd tegen het coronavirus - Covid-19 dan tot nu toe gedacht. Door vroegere besmettingen met verkoudheidsvirusen hebben veel mensen immuniteit opgebouwd."


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Er stierven in Japan beduidend >> Dr. Sabine Hazan mocht eindelijk >> Booster vaccinaties lijken >> Maurice de Hond geeft commentaar >> Opsluiting van kwetsbare mensen >> mRNA vaccinatie tegen coronavirus >> Vitamine-C infusen met hoge >> Hydroxychloroquine plus azithromycine >> Oversterfte in Nederland en >> Oversterfte in Duitsland is >>