6 november 2021: Marina wees me hierop: In relatie tot onderstaand persbericht van Pfizer is het wellicht goed ook dit nieuwsbericht te bekijken, al is dat wel in het Engels (https://www.wionews.com/videos/gravitas-was-pfizers-covid-19-vaccine-trial-compromised-427056)

Het nieuwsbericht gaat vooral over dit bericht, een artikel van gisteren in BMJ - British Medical Journal niet een van de minste medische tijdschriften:

:Covid-19: Researcher blows the whistle on data integrity issues in Pfizer’s vaccine trial

BMJ 2021; 375 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.n2635 (Published 02 November 2021)Cite this as: BMJ 2021;375:n2635

6 november 2021: Bron: persbericht Pfizer en Nederlandse media

Paxlovid - Ritonavir, een virusremmer die veel gebruikt wordt bij HIV en Aids verkleint de kans op ziekenhuisopname en ernstig ziek worden en overlijden bij kwetsbare coronapatiënten met 89 procent mits het medicijn op tijd wordt ingenomen. Het medicijn moet direct na de eerste klachten 2x daags 5 dagen lang worden ingenomen. Dat blijkt uit de tussenresultaten van een gerandomiseerde placebo gecontroleerde studie die nog niet in het ziekenhuis waren opgenomen maar wel al de eerste klachten hadden. 

Paxlovid - Ritonavir werd onderzocht bij ruim 750 mensen (385 vs 389) die het virus hadden opgelopen en tot een risicogroep behoorden. Binnen drie dagen na de eerste symptomen begonnen ze met het slikken van de pil. De helft van de proefpersonen kreeg de echte Covid-pil. In de vier weken erna kwamen drie van hen in het ziekenhuis te liggen. Niemand overleed. Bij de controlegroep, die een zoutoplossing kreeg als placebo, moesten 27 mensen in een ziekenhuis worden opgenomen. Zeven van hen overleden aan de gevolgen van de besmetting.

Een andere groep van ruim 1200 proefpersonen kreeg Paxlovid - Ritonavir binnen vijf dagen na de eerste symptomen. Van de 607 mensen die Paxlovid - Ritonavir kregen kwamen er zes in het ziekenhuis terecht, maar niemand overleed. Van de 612 mensen in de placebogroep moesten er 41 worden opgenomen, van wie er uiteindelijk tien overleden aan de besmetting.

Omdat het om een tussentijdse analyse gaat en de onderliggende data nog niet vrij gegeven zijn en niet gecontroleerd kunnen worden door anderen is er toch ook wel voorzichtigheid geboden.

Viroloog Marion Koopmans is voorzichtig optimistisch. zegt ze bij de Nos: 

Ze wijst erop dat Pfizer slechts een persbericht naar buiten heeft gebracht en niet alle data van hun klinische onderzoek: "Je zou eigenlijk onder de motorkap willen kijken en geen science by press release willen bedrijven."

Wel noemt Koopmans het "goed dat er gewerkt wordt aan middelen die op verschillende manieren werken en het is uiteraard fantastisch als er meer middelen beschikbaar komen voor behandeling". 

Uit het persbericht van Pfizer vertaald: :

De geplande tussentijdse analyse toonde een vermindering van 89% van het risico op COVID-19-gerelateerde ziekenhuisopname of overlijden door welke oorzaak dan ook in vergelijking met placebo bij patiënten die binnen drie dagen na het begin van de symptomen werden behandeld (primair eindpunt);
0,8% van de patiënten die PAXLOVID™ kregen, werd tot dag 28 na randomisatie in het ziekenhuis opgenomen (3/389 opgenomen in het ziekenhuis zonder overlijden), vergeleken met 7,0% van de patiënten die placebo kregen en in het ziekenhuis werden opgenomen of overleden (27/385 opgenomen in het ziekenhuis met 7 daaropvolgende overlijdens). De statistische significantie van deze resultaten was hoog (p<0,0001).

Vergelijkbare verminderingen van COVID-19-gerelateerde ziekenhuisopname of overlijden werden waargenomen bij patiënten die binnen vijf dagen na het begin van de symptomen werden behandeld; 1,0% van de patiënten die PAXLOVID™ kregen, werd tot en met dag 28 in het ziekenhuis opgenomen na randomisatie (6/607 opgenomen in het ziekenhuis, zonder overlijden), vergeleken met 6,7% van de patiënten die een placebo kregen (41/612 opgenomen in het ziekenhuis met 10 daaropvolgende overlijdens), met hoge statistische significantie (p<0,0001).

In de totale onderzoekspopulatie tot en met dag 28 werden geen sterfgevallen gemeld bij patiënten die PAXLOVID™ kregen in vergelijking met 10 (1,6%) sterfgevallen bij patiënten die placebo kregen.

Het originele persbericht staat hier, klik op de titel: 

PFIZER’S NOVEL COVID-19 ORAL ANTIVIRAL TREATMENT CANDIDATE REDUCED RISK OF HOSPITALIZATION OR DEATH BY 89% IN INTERIM ANALYSIS OF PHASE 2/3 EPIC-HR STUDY


Plaats een reactie ...

Reageer op "Paxlovid - Ritonavir, een virusremmer veel gebruikt bij HIV, verkleint de kans op ziekenhuisopname bij kwetsbare coronapatiënten met 89 procent mits het medicijn op tijd wordt ingenomen"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Booster vaccinaties lijken >> Maurice de Hond geeft commentaar >> Opsluiting van kwetsbare mensen >> mRNA vaccinatie tegen coronavirus >> Vitamine-C infusen met hoge >> Hydroxychloroquine plus azithromycine >> Oversterfte in Nederland en >> Oversterfte in Duitsland is >> Duitse gezondheidswerkers >> Vitamine D suppletie geeft >>