Dit gerecht is gebaseerd op de uitgangspunten van het Houtsmullerdieet. Zie beschrijving daarvan bij Uitgangspunten Houtsmullerdieet en/of pagina Houtsmullerdieet
In principe zijn de gerechten voor 4 personen tenzij anders vermeld.

Naar een recept van Willemien en een recept uit het AD (Alma Huisken)

Ingrediënten: Roergebakken jonge groenten met mie en makreelballetjes

Roergebakken gerechten zijn gezond en voedzaam en u kunt ze eindeloos varieren door allerlei verschillende seizoensgroenten en kruiden te nemen. Wij kozen voor deze groenten.
  • 3 lente-uitjes, in dunne plakjes.
  • 1 cm. verse gember, geschild en geraspt.
  • 2 tenen knoflook, in dunne plakjes.
  • 75 gr. sperziebonen.
  • 175 gr. doperwtjes uit blik of diepvries.
  • 500 gr. courgettes.
  • 250 gr. prei.
  • 250 gr. kleine worteltjes.
  • 2 eetl. plantaardige olie. (geen zonnebloemolie)
  • 3 eetlepels sojasaus.
  • 1 eetl. zwarte-bonensaus.
  • 2 eetlepels donkere sesamolie.
  • 250 gr. Chinese eiermie (of rijstmie), gaar en uitgelekt.
  • Eventueel als u geen vis erbij gebruikt, 175 gr. stevige tofu, in blokjes en in olijfolie bruin gebakken.
  • 2 eetlepels sesamzaad.
Ingrediënten: makreelballetjes (16 balletjes totaal, maar kan ook minder natuurlijk, halveer dan ingrediënten):
  • 4 dikke verse makreelfilets, fijngehakt
  • 5 lenteuitjes
  • 2 verse shiitakes (of kastanjechampignons), erg fijn gehakt
  • 2,5 cm verse gemberwortel, geraspt
  • 1 geperst knoflookteentje
  • 2 theelepels tamari of shoyu
  • snufje versgemalen peper
  • sap van een halve limoen of citroen
  • 2 theelepels sesamolie
  • 3 eetlepels sesamzaad
  • Zonnebloemolie om in te bakken
Bereiding:
Maak de groenten schoon en snijd ze diagonaal in dunne, schuine plakjes.
Verhit de olie in een wok en doe er alle groenten, gember en knoflook in.
Roerbak 4-5 minuten.
Voeg de soja- en zwarte-bonensaus toe en roerbak nog eens 2 minuten.
Leg het deksel erop en bak op laag vuur 5 minuten, of tot alle groenten gaar zijn maar nog "beet"hebben.
Voeg donkere sesamolie, mie en desgewenst tofu toe en roer alles goed dooreen.
Bestrooi het gerecht met sesamzaad en dien het direkt op.

Bereiding makreelballetjes:
Blancheer het sesamzaad 1 minuut in kokend water, laat het goed uitlekken en spreid het sesamzaad uit.
Meng alle andere ingrediënten door elkaar (hoe fijner gehakt hoe beter) en draai balletjes van het mengsel
Rol deze door het sesamzaad en frituur ze 3-4 minuten in de hete zonnebloemolie
Laat ze heel goed uitlekken op keukenpapier (hoe minder vet hoe beter natuurlijk).

Serveer de mie met groenten en eet de balletjes gestoken aan een stokje, (eventueel dopen in de tamari of shoyu), er los bij op. U kunt natuurlijk ook de balletjes verdelen over de borden en zo bij de mie 

 

Plaats een reactie ...

Reageer op "Makreelballetjes met mie en roerbakgroenten"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Ansjovis met knolselderij >> Forel met venkel en champignons >> Forel met venkelsaus >> Forel met verse pasta en spinaziepesto >> Forel gevuld en met amandelsaus >> Forelfilet met pasta en spinazie >> Forel, op oosterse wijze >> Forel met venkel >> Forel, gevuld >> Forelfilet met limoen , sesam >>