Dit gerecht is gebaseerd op de uitgangspunten van het Houtsmullerdieet. Zie beschrijving daarvan bij Uitgangspunten Houtsmullerdieet en/of pagina Houtsmullerdieet
In principe zijn de gerechten voor 4 personen tenzij anders vermeld.

Ingrediënten:
  • gestoofde poon met saffraanrijst en broccoli
  • 1-2 poon per persoon. Afhankelijk van grootte.
  • verse peterselie
  • verse dille
  • verse tijm
  • verse bieslook
  • verse peterselie(mag natuurljik ook gedroogd zijn, maar vers geeft lekkerder smaak).
  • vier tomaten
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 citroen in schijfjes gesneden
  • 4-8 teentjes knoflook
  • 500-750 gram broccoli
  • olijfolie
  • scheutje witte wijn
Saffraanrijst:
Voor 4 personen
  • 175 gr. basmatirijst
  • 2 eetl. olijfolie
  • desgewenst; 2 verse rode chilipepers, zonder zaadjes en in heel dunne plakjes.
  • 3 kardamons, gespleten.
  • 1-2 theelepels komijnzaad.
  • 75 gr. diepvriesdoperwten, ontdooid.
  • mespunt saffraan, in 2 eetlepels water geweekt en uitgelekt.
  • tamari
  • 1 kaneelstokje.
  • 50 gr. ongezouten cashewnoten, lichtbruin gebakken in koekenpan of geroosterd onder de grill.
Spoel de rijst en kook hem gaar.
Verhit intussen de olie en bak chilipepers, kardamoms en komijnzaad al roerend 2 minuten of tot hun geur vrijkomt.
Roer het mengsel met de erwten en saffraan door de hete rijst en voeg een beetje tamari toe.
Zet het kaneelstokje in het midden van de schaal en strooi de noten over de rijst.
Bereiding:
Laat de poon schoonmaken bij de visboer. Goed wassen en droogdeppen.
Verhit olijfolie in de koekenpan op matig vuur.
Bak de ponen rondom licht aan.
Temper het vuur en voeg een paar scheutjes witte wijn toe.
Voeg erbij de kleingesneden ui en kruiden (houdt wat peterselie achter voor garnering) en tomaten, 1 citroen (schijfjes) en knoflook bij het vocht en stoof de vis in 15 tot 20 minuten gaar. Gesloten pan.
Broccoli beetgaar koken in niet al teveel water. (ongeveer 10 minuten)

Serveer alle gerechten apart van elkaar, maar wel op 1 bord. Het kruiden/groentenmengsel van de vis niet over de saffraanrijst doen.
Eventueel nog een veldslasalade toevoegen. Zie salades. Dan is dit echt een 'zondagsmaal'


 

Plaats een reactie ...

Reageer op "Poon met saffraanrijst"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Ansjovis met knolselderij >> Forel met venkel en champignons >> Forel met venkelsaus >> Forel met verse pasta en spinaziepesto >> Forel gevuld en met amandelsaus >> Forelfilet met pasta en spinazie >> Forel, op oosterse wijze >> Forel met venkel >> Forel, gevuld >> Forelfilet met limoen , sesam >>