Een wat ingewikkeld en redelijk 'vet' recept, maar wel erg lekker naar een recept van Alma Huisken uit haar boek ETEN. Misschien niet helmaal geschikt voor patiënten met borstkanker wegens het vette.

Dit gerecht is gebaseerd op de uitgangspunten van het Houtsmullerdieet. Zie beschrijving daarvan bij Uitgangspunten Houtsmullerdieet en/of pagina Houtsmullerdieet
In principe zijn de gerechten voor 4 personen tenzij anders vermeld.

Ingrediënten:
 

voor de visfondant:

  • 1 kg. verse visgraten en viskoppen
  • 100 gram bleekselderij
  • 250 gram prei
  • 100 gram uien
  • 2 takjes peterselie
  • 1 takje verse tijm
  • 2 verse laurierblaadjes of 1 gedroogd blad
  • 4 gekneusde peperkorrels
  • 2,5 liter water

Voor het verdere recept

  • 8 zalmforelfilets
  • beetje roomboter zonder zout
  • 2 dl. gewürztraminer (droge witte wijn)
  • 1.dl. eenvoudige Elzaswijn
  • 3,5 dl visfond (zelfgemaakte dus of uit een potje kan ook)
  • 3 dl. room
  • Klontje roomboter zonder zout
  • zeezout en verse peper
  • extra: twee beetgaar gekookte groentes naar keuze en gekookte krieltjes en salade naar keuze
Bereiding:
De visfond:

Spoel het visafval goed schoon, leg het in een pan met ruim water en breng het aan de kook. Hak alle groenten en kruiden fijn en voeg die toe aan de bouillon. Schuim regelmatig het oppervlak af. Trek de bouillon in ca. 20 minuten, zeef daarna de vloeistof door een puntzeef met dunne theedoek. Kook nu de bouillon in tot ongeveer 1 liter vocht. Laat de visfond helemaal afkoelen. U kunt een groot gedeelte bevriezen en bewaren voor later.

Het gerecht:

Doe de wijn en gewürztraminer samen met de visfond in een pan. Breng het geheel aan de kook en kook het in tot een licht stroperige massa. Voeg de room toe en kook in tot een lichtgebonden saus. Klop wat botervlokjes door de saus en breng de saus op smaak met wat zeezout en wat peper. Leg nu de zalmforelfilets op met boter ingesmeerde vuurvaste borden en giet de saus hierover. Zet de vis nu onder een hete grill (oven) en gratineer de vis ca. 3 minuten.


Serveer met gekookte krielaardappeltjes en twee beetgaar gekookte groenten zoals bv. broccoli en worteltjes. Apart erbij een salade naar keuze. Zie salades.

 


Plaats een reactie ...

Reageer op "Zalmforel in wittewijnsaus"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Ansjovis met knolselderij >> Forel met venkel en champignons >> Forel met venkelsaus >> Forel met verse pasta en spinaziepesto >> Forel gevuld en met amandelsaus >> Forelfilet met pasta en spinazie >> Forel, op oosterse wijze >> Forel met venkel >> Forel, gevuld >> Forelfilet met limoen , sesam >>