Dit gerecht is gebaseerd op de uitgangspunten van het Houtsmullerdieet. Zie beschrijving daarvan bij Uitgangspunten Houtsmullerdieet en/of pagina Houtsmullerdieet
In principe zijn de gerechten voor 4 personen tenzij anders vermeld.
Ingrediënten:
voor de visfondant:
- 1 kg. verse visgraten en viskoppen
- 100 gram bleekselderij
- 250 gram prei
- 100 gram uien
- 2 takjes peterselie
- 1 takje verse tijm
- 2 verse laurierblaadjes of 1 gedroogd blad
- 4 gekneusde peperkorrels
- 2,5 liter water
Voor het verdere recept
- 8 zalmforelfilets
- beetje roomboter zonder zout
- 2 dl. gewürztraminer (droge witte wijn)
- 1.dl. eenvoudige Elzaswijn
- 3,5 dl visfond (zelfgemaakte dus of uit een potje kan ook)
- 3 dl. room
- Klontje roomboter zonder zout
- zeezout en verse peper
- extra: twee beetgaar gekookte groentes naar keuze en gekookte krieltjes en salade naar keuze
De visfond:
Spoel het visafval goed schoon, leg het in een pan met ruim water en breng het aan de kook. Hak alle groenten en kruiden fijn en voeg die toe aan de bouillon. Schuim regelmatig het oppervlak af. Trek de bouillon in ca. 20 minuten, zeef daarna de vloeistof door een puntzeef met dunne theedoek. Kook nu de bouillon in tot ongeveer 1 liter vocht. Laat de visfond helemaal afkoelen. U kunt een groot gedeelte bevriezen en bewaren voor later.
Het gerecht:
Doe de wijn en gewürztraminer samen met de visfond in een pan. Breng het geheel aan de kook en kook het in tot een licht stroperige massa. Voeg de room toe en kook in tot een lichtgebonden saus. Klop wat botervlokjes door de saus en breng de saus op smaak met wat zeezout en wat peper. Leg nu de zalmforelfilets op met boter ingesmeerde vuurvaste borden en giet de saus hierover. Zet de vis nu onder een hete grill (oven) en gratineer de vis ca. 3 minuten.
Serveer met gekookte krielaardappeltjes en twee beetgaar gekookte groenten zoals bv. broccoli en worteltjes. Apart erbij een salade naar keuze. Zie salades.
Gerelateerde artikelen
- Ansjovis met knolselderij
- Forel met venkel en champignons
- Forel met venkelsaus
- Forel met verse pasta en spinaziepesto
- Forel gevuld en met amandelsaus
- Forelfilet met pasta en spinazie
- Forel, op oosterse wijze
- Forel met venkel
- Forel, gevuld
- Forelfilet met limoen , sesam en Spaanse peper
- Haring in dillesaus
- Haring, Mexicaans
- Haring als ovenschotel
- Heilbot uit de oven
- Heilbot met knolselderijpuree
- Kabeljauwfilet met koriandersaus
- Kabeljauw met roomsaus en spinazie
- Kabeljauw met Mediterrane groenten
- Makreel, gestoofd met prei
- Makreel met munt
- Makreeltartaartjes met gestoomde broccoli
- Makreelpakketjes met fijne groenten
- Makreel, stoofpotje met kappertjessaus
- Makreelballetjes met mie en roerbakgroenten
- Makreel, gestoofd met kruidenboter
- Makreel met courgette
- Makreel gevuld en onder de grill of op de barbeque
- Oesters op een bedje van spinazie
- Paling in het groen
- Pangafilet in een groen jasje uit de stoompan
- Poon met saffraanrijst
- Poon met broccoli en kerrierijst
- Poon, een heerlijk visrecept
- Rode mullen met saffraansaus
- Roodbaars met zeekraal
- Roodbaars met asperges
- Roodbaars met Griekse Yoghurt
- Sardines op zijn Grieks
- Snoekbaars uit de oven met risotto van wilde rijst of gepofte aardappel
- Scholrolletjes met lentegroenten en kappertjessaus en verse zeekraal
- Tarbot met pasta
- Tarbot met olijven en tijmsaus en nieuwe aardappels
- Tonijn met sesam en avocadosalade
- Tonijn met tomatensaus en olijven
- Tonijn met ananas
- Visragout met spinazie
- Vis met paprika en tauge
- Wijting op z'n Italiaans
- Waterzooi van vis met zwarte noedels
- Zeebaars met tahin/tomatensaus uit de oven
- Zeeduivel, gestoofd
- Zeebaars met ratatouille
- Zeeduivel met saffraanmayonaise
- Zeewolf gepocheerd op bedje van courgette en veldsla met krielaardappeltjes
- Zalm met een aardappelkorstje, overschotel
- Zalmmoot in folie met saffraanrijst
- Zalm. Koud met avocado en basilicumdressing
- Zalmlasagnaschotel
- Zalmfilet met romige sinaasappelsaus
- Zalmfilet met rijst en spinazie
- Zalm met miso en limoen
- Zalm uit de oven
- Zalm met tagliatelli
- Zalm met pannenkoeken en groentencocktail vooraf
- Zalm uit de oven met asperges
- Zalmforel in wittewijnsaus
- Zalm met groentenspies en tomatensaus
- Zeewolf met groenten
- Zeewolf met venkel
- Zeewolf met waterzooi en zuring
- Zeeduivel satè met kruidige eigengemaakte satesaus
- Vis, recepten voor gevarieerde maaltijden met vis
Plaats een reactie ...
Reageer op "Zalmforel in wittewijnsaus"