Aangepast naar een recept van Gerard den Hollander van de site "Tijd voor vis" Zie internetlinks
Dit gerecht is gebaseerd op de uitgangspunten van het Houtsmullerdieet. Zie beschrijving daarvan bij Uitgangspunten Houtsmullerdieet en/of pagina Houtsmullerdieet
In principe zijn de gerechten voor 4 personen tenzij anders vermeld
Ingrediënten makreel met munt:
- 2 verse makrelen
- 2 teentjes knoflook
- flinke tak muntblad
- 1 stronk paksoi
- aardappelen voor vier personen
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 uien
- 250 gram champignons
- peper, tamari of shoyu
- citroen
- bekertje crème fraîche, 125 ml.
- peterselie.
- Voor salade zie salades
Snijd de kop van de vis en laat de staart eraan, was de vis schoon en maak twee inkepingen over de rug en laat uitlekken. Verwarm de eetlepels olijfolie (niet bakken) en knijp een teentje knoflook hierin uit en verwarm een minuut of vijf. Laat afkoelen.
Smeer daarna de vis in met de reeds eerder gemaakte knoflookolie en besprenkel de vis met wat tamari of shoyu met en peper. Vooral binnenin de vis. Vul deze nu met ¾ van het gehakte pepermuntblad en leg hem in een vuurvaste vierkante lasagna schaal,overgiet met citroensap. Dek af met folie en zet hem even weg tot alles gereed is.
Kook intussen de aardappelen. Was de paksoi en verwijder het bladgroen. Snijd de stengels in dunne reepjes en hak ze kort. Leg ze in een andere af te sluiten braadpan en giet er de rest van de olijfolie overheen en bestrooi met wat peper. Snijdt nu ook de uitgelekte paksoibladeren in reepjes en hak ze fijn. Fruit de uienringen met de rest van de knoflook in een koekenpan en voeg later de gesneden champignons toe. Zet nu de vis in de oven en laat in 20 tot 30 minuten gaar worden op 240 graden.
Haal de vis eruit en ondertussen heeft u de paksoistengels met olijfolie ongeveer tien minuten laten stoven. Voeg nu het gesneden bladgroen van de paksoi toe en een paar eetlepels crème fraiche, roer door elkaar en verwarm alles nog vijf minuten.
Serveer de vis nadat u met een scherp mesje het vel eraf hebt gestroopt met daarbij de gekookte aardappelen, bestrooid met peterselie en als bijgroente de gefruite uien en champignons.
Serveer daarbij de paksoi en een salade naar keuze. Zie salades
Gerelateerde artikelen
- Ansjovis met knolselderij
- Forel met venkel en champignons
- Forel met venkelsaus
- Forel met verse pasta en spinaziepesto
- Forel gevuld en met amandelsaus
- Forelfilet met pasta en spinazie
- Forel, op oosterse wijze
- Forel met venkel
- Forel, gevuld
- Forelfilet met limoen , sesam en Spaanse peper
- Haring in dillesaus
- Haring, Mexicaans
- Haring als ovenschotel
- Heilbot uit de oven
- Heilbot met knolselderijpuree
- Kabeljauwfilet met koriandersaus
- Kabeljauw met roomsaus en spinazie
- Kabeljauw met Mediterrane groenten
- Makreel, gestoofd met prei
- Makreel met munt
- Makreeltartaartjes met gestoomde broccoli
- Makreelpakketjes met fijne groenten
- Makreel, stoofpotje met kappertjessaus
- Makreelballetjes met mie en roerbakgroenten
- Makreel, gestoofd met kruidenboter
- Makreel met courgette
- Makreel gevuld en onder de grill of op de barbeque
- Oesters op een bedje van spinazie
- Paling in het groen
- Pangafilet in een groen jasje uit de stoompan
- Poon met saffraanrijst
- Poon met broccoli en kerrierijst
- Poon, een heerlijk visrecept
- Rode mullen met saffraansaus
- Roodbaars met zeekraal
- Roodbaars met asperges
- Roodbaars met Griekse Yoghurt
- Sardines op zijn Grieks
- Snoekbaars uit de oven met risotto van wilde rijst of gepofte aardappel
- Scholrolletjes met lentegroenten en kappertjessaus en verse zeekraal
- Tarbot met pasta
- Tarbot met olijven en tijmsaus en nieuwe aardappels
- Tonijn met sesam en avocadosalade
- Tonijn met tomatensaus en olijven
- Tonijn met ananas
- Visragout met spinazie
- Vis met paprika en tauge
- Wijting op z'n Italiaans
- Waterzooi van vis met zwarte noedels
- Zeebaars met tahin/tomatensaus uit de oven
- Zeeduivel, gestoofd
- Zeebaars met ratatouille
- Zeeduivel met saffraanmayonaise
- Zeewolf gepocheerd op bedje van courgette en veldsla met krielaardappeltjes
- Zalm met een aardappelkorstje, overschotel
- Zalmmoot in folie met saffraanrijst
- Zalm. Koud met avocado en basilicumdressing
- Zalmlasagnaschotel
- Zalmfilet met romige sinaasappelsaus
- Zalmfilet met rijst en spinazie
- Zalm met miso en limoen
- Zalm uit de oven
- Zalm met tagliatelli
- Zalm met pannenkoeken en groentencocktail vooraf
- Zalm uit de oven met asperges
- Zalmforel in wittewijnsaus
- Zalm met groentenspies en tomatensaus
- Zeewolf met groenten
- Zeewolf met venkel
- Zeewolf met waterzooi en zuring
- Zeeduivel satè met kruidige eigengemaakte satesaus
- Vis, recepten voor gevarieerde maaltijden met vis
Plaats een reactie ...
Reageer op "Makreel met munt"