Dit gerecht is gebaseerd op de uitgangspunten van het Houtsmullerdieet. Zie beschrijving daarvan bij Uitgangspunten Houtsmullerdieet en/of pagina Houtsmullerdieet
In principe zijn de gerechten voor 4 personen tenzij anders vermeld.

Dit gerecht is wel vet door de vele boter, maar wel lekker en misschien zelf aanpassen met de boter voor de saus.

Ingrediënten: Zalm met een aardappelkorstje (feestelijk ovengerecht) Bron: Boodschappen.

· 4 aardappelen
· boter voor de ovenschaal
· 4 stukken gefileerde zalm van gelijke dikte, ca. 120 gr. per stuk
· 1 eiwit
· tamari/shoyu, versgemalen peper
· 2 el olijfolie extra vierge
· Voor de saus: 3 sjalotjes, 25 gr. boter, 1 laurierblaadje, mespuntje dragonpoeder, 2 glazen witte wijn, 150 gr. koude boter in blokjes, scheutje citroensap, 2 tl mosterd, 2 el fijngehakte dille (liefst vers of diepvries)

Extra: gemengde groene salade

Bereiding:

Schil de aardappelen en snijd ze in plakken van ca. 2 mm. Doe de plakjes in kokend water en laat ze ca. 3 min. koken. Giet af en laat drogen op een theedoek. Snipper de sjalotjes voor de saus. Verhit de olijfolie voor de saus in een steelpan en laat de sjalot glazig fruiten. Voeg laurierblaadje, dragon en wijn toe en laat tot de helft inkoken. Zeef de saus. Zet de blokjes boter in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 gr. C. Bestrijk een platte ovenschaal licht met boter. Leg de stukken vis erin en bestrijk met losgeroerd eiwit. Bestrooi met wat tamari/shoyu en peper. Leg de aardappelplakjes dakpansgewijs op de vis. Bestrijk met wat olijfolie. Dan 10 min. in de voorverwarmde oven. Breng de saus aan de kook. Klop de blokjes koude boter van het vuur af beetje bij beetje door de saus. Breng op smaak met wat citroensap, de mosterd en wat zout en peper. Roer de dille erdoor. Giet een gedeelte van de saus naast de vis en serveer de rest apart. Lekker met worteltjes en peultjes. 

Serveer met bietjessalade. Zie salades

 


Plaats een reactie ...

Reageer op "Zalm met een aardappelkorstje, overschotel"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Ansjovis met knolselderij >> Forel met venkel en champignons >> Forel met venkelsaus >> Forel met verse pasta en spinaziepesto >> Forel gevuld en met amandelsaus >> Forelfilet met pasta en spinazie >> Forel, op oosterse wijze >> Forel met venkel >> Forel, gevuld >> Forelfilet met limoen , sesam >>