Dit gerecht is gebaseerd op de uitgangspunten van het Houtsmullerdieet. Zie beschrijving daarvan bij Uitgangspunten Houtsmullerdieet en/of pagina Houtsmullerdieet
In principe zijn de gerechten voor 4 personen tenzij anders vermeld.

Uit Allerhande van AH, maar wel bewerkt.

Ingrediënten:
  • 1 ui
  • olijfolie
  • 1 sinaasappel
  • 11/2 dl droge witte wijn
  • ½ pot visfond
  • 1 pakje koksroom
  • takjes tijm
  • peper
  • zwarte olijven (zonder pit)
  • 3 stuks zalmfilet (per stuk ongeveer 150 gram)
Ui klein snijden en in olijfolie fruiten.
Sinaasappel goed wassen (schoonboenen) en schil dun eraf raspen. Sinaasappel uitpersen.
Sinaasappelsap en helft van sinaasappelrasp met wijn en visfond aan de ui toevoegen. Aan de kook brengen en op hoog vuur tot circa 1 dl laten inkoken.
Saus boven kom door zeef gieten en terugdoen in de pan en opnieuw aan de kook brengen.
Room en rest van sinaasappelrasp toevoegen en de blaadjes tijm erbij doen. Op hoog vuur inkoken tot gebonden saus ontstaat (circa 4 minuten).
Op smaak brengen met peper en eventueel wat zout.

In koekenpan rest van olijfolie verhitten en zalmfilets rondom bruin en gaar bakken (circa drie minuten een elke kant)
Zalmfilets op borden leggen, saus eromheen schenken en het geheel garneren met olijven en rest van tijm en een kersttomaatje.

Serveren met saffraanrijst. En beetgaar gekookte broccoli en sugar snaps.
Saffraanrijst:
Voor 4 personen

  • 175 gr. basmatirijst
  • 2 eetl. olijfolie
  • desgewenst; 2 verse rode chilipepers, zonder zaadjes en in heel dunne plakjes.
  • 3 kardamons, gespleten.
  • 1-2 theelepels komijnzaad.
  • 75 gr. diepvriesdoperwten, ontdooid.
  • mespunt saffraan, in 2 eetlepels water geweekt en uitgelekt.
  • tamari
  • 1 kaneelstokje.
  • 50 gr. cashewnoten, onder de grill lichtbruin gebakken.
Bereiding:
Spoel de rijst en kook hem gaar.
Verhit intussen de olie en bak chilipepers, kardamoms en komijnzaad al roerend 2 minuten of tot hun geur vrijkomt.
Roer het mengsel met de erwten en saffraan door de hete rijst en voeg een beetje tamari toe.
Zet het kaneelstokje in het midden van de schaal en strooi de noten over de rijst.


 

Plaats een reactie ...

Reageer op "Zalmfilet met romige sinaasappelsaus"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Ansjovis met knolselderij >> Forel met venkel en champignons >> Forel met venkelsaus >> Forel met verse pasta en spinaziepesto >> Forel gevuld en met amandelsaus >> Forelfilet met pasta en spinazie >> Forel, op oosterse wijze >> Forel met venkel >> Forel, gevuld >> Forelfilet met limoen , sesam >>