Dit gerecht is gebaseerd op de uitgangspunten van het Houtsmullerdieet. Zie beschrijving daarvan bij Uitgangspunten Houtsmullerdieet en/of pagina Houtsmullerdieet
In principe zijn de gerechten voor 4 personen tenzij anders vermeld

Uit nieuwe smaken van de zee van Rick Stein, recept is enigszins aangepast.

Ingrediënten: zeeduivelsatè met eigengemaakte satesaus

Ingredienten voor de marinade

 

  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 500 gram schoongemaakte zeeduivelfilets (mag ook zeewolf zijn) 
  • 16 bamboestokjes van 15 cm.  (Toko) 
  • 3 teentjes knoflook zeer  fijngeperst
  • paar stukjes verse gember van 2,5 cm, fijngehakt
  • 1/2 theelepel kurkumapoeder
  • 3 eetlepels Thaise vissaus (nam pla uit Toko bv.) 
  • 1 eetlepel versgeperst limoensap
  • 1 theelepel oersuiker
  • snufje cayennepeper
  • Extra: Gemengde groene salade Zie salades

Voor de satesaus:

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 sjalotjes fijngesneden
  • 2 fijngesneden knoflookteentjes
  • 1 rode peper van zaadjes ontdaan en fijngesneden
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 40 gram cashewnoten gebrand
  • 40 gram tahin
  • 4 theelepels versgeperst limoensap
  • 1 theelepel oersuiker
  • 1/2 theelepel zeezout
  • 175 ml. kokosmelk
Bereiding:  Doe de zeeduivelfilets in een kom en meng alle ingredienten voor de marinade door doorheen. Goed vermengen en laat alles zo'n half uurtje marineren. Leg ondertussen de bamboestokjes in koud water zodat ze niet verbranden straks. Voor de satèsaus: fruit de sjalotjes met de rode peper en de knoflook en cayennepeper een minuut of 8 op matig vuur. Maal de cashewnoten in een koffiemolen en vermeng deze met alle ingredienten voor de satèsaus met het sjalottenmengsel. Laat dit een minuut of 5 pruttelen en een beetje indikken. Houd de saus warm op laag vuur terwijl u de vis grilt. Verwarm de gril voor tot heet en steek de vis aan de bamboestokjes en leg deze op een met wat olie ingevet rooster. keer enkele keren om en gril ca. 8 minuten tot de vis goed gaar is. Opdienen met de satèsaus en serveren met wilde rijst en een frisse, gemengde groene salade. Zie salades


 

Plaats een reactie ...

Reageer op "Zeeduivel satè met kruidige eigengemaakte satesaus"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Ansjovis met knolselderij >> Forel met venkel en champignons >> Forel met venkelsaus >> Forel met verse pasta en spinaziepesto >> Forel gevuld en met amandelsaus >> Forelfilet met pasta en spinazie >> Forel, op oosterse wijze >> Forel met venkel >> Forel, gevuld >> Forelfilet met limoen , sesam >>