Dit gerecht is gebaseerd op de uitgangspunten van het Houtsmullerdieet. Zie beschrijving daarvan bij Uitgangspunten Houtsmullerdieet en/of pagina Houtsmullerdieet
In principe zijn de gerechten voor 4 personen tenzij anders vermeld.  

In principe zijn de gerechten voor 4 personen tenzij anders vermeld

Ingrediënten: Boerenkool met knoflook en pittige kaas
Stamppot nieuwe stijl, niet weeïg of vet en met een goede boerenkoolsmaak.

Nodig voor twee:
- 500 gram gesneden boerenkool
- 4 flinke, bloemige aardappelen (zoals eigenheimers of resonant)
- 2 grote tenen knoflook
- 1 grote ui
- 1 groentebouillonblokje
- 100 gram pittige kaas, geraspt
- restje kookvocht of bouillon of groene thee
- peper uit de molen
- scheutje sojasaus (Kikkoman, Tamari of Shoyu)
- scheutje olijfolie

1. Schil de aardappelen, snij ze in stukjes en zet op met wat water, het bouillonblokje, een halve knoflookteen en bovenop de boerenkool. Breng aan de kook, zet zo laag dat het net nog kookt en laat zo 20 minuten doorkoken.
6. Verhit de olijfolie in een braadpan. Snij de ene helft van de ui in halve ringen, snipper de andere helft. Snipper een teen knoflook. Fruit de uien met de gesnipperde knoflook in de olie, niet te hard, laat langzaamaan zacht worden en eventueel licht bruineren, schep regelmatig om. Blus af met een scheutje sojasaus. 
7. Rasp de kaas.
8. Check of de aardappelen gaar zijn en uit elkaar vallen als je er flink in prikt. Zo niet, laat doorkoken tot dat het geval is. Giet af, bewaar het kookvocht. Stamp de aardappelen met de kool, voeg af en toe wat kooknat toe tot de gewenste dikte is bereikt. Roer goed, laat niet aanbranden.
9. Maak af op smaak: voeg het ui-knoflookmengsel toe, de geraspte kaas en peper (en eventueel zout) naar wens. Als de stamppot te droog wordt, wat kooknat toevoegen.

Serveer met tomatensalade Zie salades
 


Plaats een reactie ...

Reageer op "Boerenkool met pittige kaas"


Gerelateerde artikelen
 

Gerelateerde artikelen

Aardappeltaart met geitenkaas >> Aubergine uit de oven met >> Artisjok met pesto en asperges >> Asperge pannenkoeken met bieslooksaus >> Asperges met limoenrisotto >> Asperges met ravioli >> Auberginerolletjes met Hazelnotentapenade >> Auberginerolletjes met tomatensalsa >> Andijvie met nieuwe aardappelen >> Andijvie met tofugehakt >>